ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ


Του Αρχιτέκτονα Γεωργίου Σάββενα


Ας ονειρευτούμε τουλάχιστον

Παρότι φαίνεται ότι έχει αποφασισθεί, για  το πώς θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του παλαιού νοσοκομείου,  νομίζω πως υπάρχει ο χρόνος αν όχι να το ξανασκεφτούμε τουλάχιστον να προβληματιστούμε και να ονειρευτούμε.
Πραγματικά δεν υπάρχει καμία πρόθεση γκρίνιας και στείρας άρνησης σε οτιδήποτε πάει να γίνει σ’ αυτόν τον τόπο. Είναι απλά μια προσπάθεια να ονειρευτούμε, αυτά που δεν τολμάμε καν να αγγίξουμε.    
Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι όταν θέλω να αξιοποιήσω κάτι με προοπτική  είναι οι λέξεις Πολιτισμός και Παιδεία.
Στο νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί ,
οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη επιτυγχάνουν οι περιοχές που διαθέτουν σύγχρονες υποδομές, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό , καινοτόμες επιχειρήσεις ,τοπικούς Άρχοντες με όραμα και πολίτες με αναπτυξιακή αντίληψη.
Το Πανεπιστήμιο είναι ένας φορέας που μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σ΄ αυτήν την κατεύθυνση.
Πρέπει να το δούμε όχι απλά σαν μία παθητική οικονομική μονάδα αλλά σαν ένα δυναμικό αναπτυξιακό φορέα.
Με βάση τα γνωστικά του αντικείμενα θα μπορεί επίσης να συμβάλει στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που απασχολούν το τόπο μας, στην πολιτιστική ανέλιξη του πληθυσμού , στην τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των υποδομών , στην κατάρτιση εργατικού δυναμικού κ.α.
Για να υλοποιηθούν όλα αυτά θα πρέπει αφενός το Πανεπιστήμιο να αναγνωρίσει εμπράκτως την ευθύνη του απέναντι στην τοπική κοινωνία και αφετέρου η τοπική κοινωνία να εντάξει το Πανεπιστήμιο στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς της για το κοινό καλό.
Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα σίγουρα θα συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, επενδύει ήδη συστηματικά στην γνώση, στον πολιτισμό και την ανάπτυξη.
Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να λειτουργήσει  ως πόλος επαφής και επικοινωνίας ανάμεσα όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση / Erasmus, είναι ένα Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους ή της πρακτικής τους άσκησης, σε ένα Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ευρώπης, Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου συμμετέχουν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα μπορούσαν λοιπόν να αναπτυχθούν αφενός νέες σχολές και αφετέρου η Ρόδος εκμεταλλευόμενη την ακτινοβολία που ήδη έχει ,να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος Ευρωπαίων φοιτητών.
Νέες σχολές βάση του Στρατηγικού σχεδίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα μπορούσαν να είναι:
1)  Μηχανικοί ανάπτυξης τεχνολογίας συντήρησης & αξιοποίησης μνημείων.
2)  Αρχαιολογίας και Αρχαιομετρίας
3)  Κινηματογράφου και σκηνοθεσίας
4) Τμήμα γλυπτικής καλών τεχνών
5)  Κέντρο γλώσσας   

Nα διερευνήσουμε όλες αυτές τις δυνατότητες ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, με σκοπό τη δημιουργία ενός master plan απαραίτητου εργαλείου για να καθοριστεί ο στόχος της παρέμβασης.
 
Με βάση λοιπόν τις δυνατότητες των εν λόγω κτιριακών εγκαταστάσεων  
καθώς επίσης και συμπληρωματικά ανεκμετάλλευτων δημόσιων κτισμάτων  στην ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Πανεπιστημιακό Ευρωπαϊκό κέντρο .

Στόχος  η ενοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου δια μέσου του κήπου της  Ροδιακής έπαυλης , του κήπου της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων και του πάρκου μπροστά από  το γηροκομείο με το πανεπιστήμιο Αιγαίου σε μια διαδρομή πολιτισμού και φωτός με την ανάπτυξη χώρων αναψυχής ,περιπάτου ,διαβάσματος , διδασκαλίας, μέσα στο ίδιο το περιβάλλον  όπου αναπτύχθηκαν πολιτισμικά στοιχεία, και όχι μακριά από την ίδια την κοινωνία και την καθημερινότητα αλλά μέσα σ΄ αυτήν.
Η εμφάνιση της «κοινωνίας της γνώσης» θα δημιουργήσει ένα καινούργιο περιβάλλον που δεν θα είναι μόνο ένας χώρος όπου η επιστήμη αναπτύσσεται και η γνώση μεταδίδεται.
Κυρίως θα είναι μείζων συντελεστής οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης, το «εργοστάσιο της γνώσης» στο κέντρο της γνώσης και του πολιτισμού.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ας μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία…

Βασικοί άξονες του προγράμματος μας.

Βιογραφικό